Mazda 3 ötajtós benzines teszt.

2024. Április 15. Hétfő - Tas, Anasztázia

2014.01.29.

Tesztek

Mazda 3 ötajtós benzines teszt.

Mazda 3

Forrás: AB

 Általában az elérhető árú kompakt autók esetében nem a szórakoztató vezethetőségre asszociálunk. Persze az úgynevezett ütős ötajtósok, az adott típus csúcsmodelljei kivételt képeznek, de az utóbbi időben a "kompakt autó", és a "takarékos autó" fogalmak összemosódtak, és gyakorlatilag ugyanazt jelentik a köznyelvben. Az utóbbi évtized egyik üdítő kivétele volt ez alól a Mazda3, mely több dinamikát, és precízebb kezelhetőséget nyújtott vetélytársainál. Nemrégiben jelent meg az elődjéhez képest teljesen áttervezett új modell. 


Mazda 3 Sport 2,0 Skyactiv-G120.

 

  Igaz a 2014-es Mazda 3-as vonalait már tavaly ősz óta ismerjük, továbbra is minden alkalommal magára vonzza tekintetünket, ha a közelünkbe kerül. Az új Mazda 6 formáit is nagyon szeretjük, de a cég KODO stílusírányzata a kisebb Mazda 3 arányaival szubjektív véleményünk szerint még jobban mutat. Az előző generációs Mazda 3 mosolygósnak is nevezhető ábrázatát, szigorú és agresszív tekintet váltotta, mely az autó teljes formavilágát áthatja.

 

Mazda 3 Sport

 

A nagyméretű pajzs alakú hűtőrács mellett sötét belső hátterű (foncsor), keskeny fényszórók helyezkednek el, melyek alakja részét képezi a sárvédők íve kezdetének. Hátul hasonló a kialakítás, a vízszintes lámpák "kinyúlnak" a sárvédők éléig, meglehetősen szélesnek mutatva a Mazda3 hátsóját.

 

Mazda 3 Sport

 

  Egészében az ötajtós Mazda 3 egy összement CX-5-öshöz hasonlít leginkább - mely dicséretnek sem rossz -, de a formaterv talán legjobb pontja, hogy nem hasonlít egy típikus elsőkerék-hajtású "takarékdobozra". Az első kerekekhez képest hátrébb kezdődő szélvédő, a hosszan ívelő vonalak a 2014-es Mazda 3 -as arányait inkább egy hátsókerék-hajtású autóhoz (pl. BMW) teszik hasonlóvá.

 

Mazda 3 Sport 

 

 Az előző generációs Hármassal kapcsolatos kritikáink leginkább annak utasterét, belső kialakítását illették. Az új Mazda 3 vezetőülésébe huppanva elégedetten állapíthatjuk meg, hogy nem sok kifogásolnivaló akad. Minden tekintetben jelentős az előrelépés, és örömmel állapítottuk meg, hogy a korábbi kissé kusza kétszintes műszerfal kialakítást egy jóval letisztultabb, egyszerűbb (de nagyszerűbb) kialakítás vette át. Az viszont nem feltétlenül tetszik mindenkinek, hogy a fekete szín túlságosan domináns, kevés, illetve kicsi az egyéb színű alkotóelem.

 

Mazda 3 Sport 

 

 Az egyik legjobb dolog a felszerelések között az új navigációs rendszer. Az NNG iGO szoftvermotorú navigáció beállítása logikus, adatbázisa részletes, egyedül a magyar nyelvű utasításokon finomíthatnának. A kijelző kissé utólagos beszerelés érzetét keltő elhelyezésétől nem vagyunk elájulva, de más autóknál is teret nyert már ez a fajta kialakítás, így például a Mercedes-Benz CLA esetében is hasonlót láthatunk. A BMW-k iDrive rendszeréhez hasonló nagy kerek gombbal, vagy az okos telefonokhoz hasonló módon az érintőképernyőn "lépkedhetünk" a monitoron megjelenő képek, funkciók között. 

 

Mazda 3 Sport

 

 A méretadatok alapján az új Mazda3-nak nagyobbnak kellene lennie elődjénél, de ennek ellenére árnyalatnyival kisebb lábteret és fejteret nyújt annál. Az első ülések megfelelő komfortot nyújtanak mindennapos használathoz, miközben kellő oldaltartással rendelkeznek akár egy hegyvidéki kanyargós úthoz is. Hátsó hely inkább csak kisebb, vagy közepes termetűeknek javasolt, ha hosszabb útra indulnánk. Az ötajtósok egyértelmű előnye a raktér kapacitás, mely takintetben az új Mazda 3 sem okoz csalódást, hiszen fel- és lehajtott hátsó ülésekkel is megfelelő a csomagtér mérete. Nem igazán szerencsés a középső kartámasz kialakítása, melyben két pohár is elhelyezhető, viszont a fedele éppen ott válik nagyon keskennyé, ahol a vezetőnek leginkább kényelmes lenne támaszkodni...és ha már a kis méretnél tartunk,  maguk a műszerek, így a domináns kilométerórától balra és jobbra elhelyezett fordulatszámmérő, illetve multi kijelző meglepően kicsire sikeredett. 

 

Mazda 3 Sport

 

  A technika, és anyaghasználat fejlődése ellenére az új Mazda 3 kivitelek ára csak kismértékben emelkedett elődjéhez képest. Az 1,5-ös 100 lóerős belépőmodell (Emotion) 4,3 milliót kóstál, a többi aggregát azonban csak ennél magasabb felszereltségi szinttel érhető el. Itt található a 2 literes G120-as (Skyactiv), mely Challenge csomag esetén 300000,-Ft-tal drágább a 100 lóerősnél. Baráti a Mazda karosszéria felár politikája, hiszen azonos motor és felszereltségi szint esetén nincs árkülönbség a Sport (ötajtós), és Sedan (négyajtós) karosszéria kivitelek között.

 

Mazda 3 Sport

 

 Az általunk próbált G120-as, azaz 120 lóerős kétliteres motor szerintem nagyon jó választás. Nincs három henger, nincs turbófeltöltő, vagy kompresszor. Van viszont magas sűrítési arányú Skyactive technológia, súlycsökkentés és a nagy lökettérfogat/ "szerény" teljesítmény nyújtotta megbízhatóság. A 210 Nm-es nyomaték 4000-res fordulatszámtól aknázható ki maradéktalanul, azonban jelentős része már közvetlenül az elindulás után rendelkezésre áll. Csendesen teszi a dolgát, a jól áttételezett váltóval, kényelmes stílusban suhanva már 60-nál felvillan a váltósegéd, hogy kapcsolhatjuk a hatodikat. A legszebb az egészben, hogy elbírja, ilyenkor sem akar lefulladni, nem bántóan erőtlen, persze komolyabb gyorsításnál vissza kell váltani. Utóbbi pedig nem kihívás, a precíz váltóval öröm dolgozni, a kormányzás közvetlen, a futómű pedig támogatja a sportos habitusú sofőrök munkáját. 130 km/ óránál hatodik fokozatban kb. 2700-as fordulaton dolgozik a benzinmotor.

 

Mazda 3 Sport

 

 A hosszabb tengelytáv és szélesebb nyomtáv stabilabbá teszik az új Hármast kanyarvétel közben, az ebből a szempontból szintén kiváló első és második generációs elődöknél. A csökkentett tömeg szintén hozzájárul a szórakoztatóbb vezethetőséghez. Tudva, hogy az új Mazda3 vezetése mekkora élményt nyújt ha keményen hajtjuk, még jobban értékeljük a hétköznapi közlekedésben tapasztalt előnyös vezethetőségét. Áttörésnek nevezhető futómű módosításokról nem beszélhetünk, inkább csak újrahangolta a Mazda az "alvázat", de mindez elég volt ahhoz, hogy ebből a szempontból kettős jellemmel ruházza fel az autót. Ebben a vadonatúj kormánymű is jelentős szerepet játszik. Az eddigi elektro-hidraulikus rásegítésű rendszer szerepét tisztán villanymotoros vette át. Ez lassú sebességnél még inkább erőlködésmentes kormányzást biztosít, de sportos vezetésnél azonnali reakciót, tökéletes visszajelzést nyújt.

 

Mazda 3 Sport

 

 A Mazda 3 úton viselkedésével kapcsolatos egyetlen csalódásunk, a kissé erős gumi és menetzaj, mely bejut a kabinba.

 

 A Mazda jól tudja, hogyan kell tökéletes kézi sebességváltót alkotni, és ez alól az új Hármas manuális egysége sem kivétel. A hatfokozatú váltó kezelése gyakorlattabbaknak élményszerű kezelhetőséget, kezdőknek pedig biztos kapcsolási érzetet nyújt. A korábban már kipróbált Skyactiv automata váltós kivitel is ajánlott alternatíva azoknak, akik csak ritkán, vagy egyáltalán nem akarnak kézzel váltogatni. A dinamika és a fogyasztási adatok sem gyengülnek észrevehetően. A még több sportosságra vágyóknak egyelőre be kell érniük a két literes benzines motorral, mert az egyes piacokon elérhető 2,5 literes benzinest nálunk nem forgalmazzák.

 

Mazda 3 Sport

 

 Sok más konkurenssel szemben a Mazda3-nak nem csak külső megjelenése, hanem belső kialakítása is esztétikai élményt nyújt, és közben a korábbi kiviteleknél is tapasztalt sportosság, élvezetes vezethetőség sem szenvedett csorbát, sőt! A Mazda3 mindig is az egyik legjobb alternatívának számított a kategóriában, de a jelenlegi modell fantasztikus megjelenése, takarékossága és szerethetősége biztosan még több vásárlót vonz majd, így továbbra is a Mazda legnagyobb példányszámban eladott típusa marad...és ha ennyire jók az alapok, még inkább várjuk az új Mazda3 MPS megjelenését. Már itt kellene lennie!

 

  MAZDA 3 SPORT  G120 (2,0i)
 Összlökettérfogat  1998 kcm
 Hengerek/ szelepek  soros 4 / 16
 Max. teljesítmény  88 kW (120 LE) / 6000/perc
 Max. forgatónyomaték  210 Nm 4000/perc
 Tengelytáv  2700 mm
 Nyomtáv elöl/hátul  1555/1560 mm
 Fordulókör  11,4 m
 Saját tömeg/teherbírás  1280 / 535 kg
 Csomagtér  364 / 1250 L
 Üzemanyagtank  51 L
 Gyorsulás 0-100 km/h  8,9 s
 Maximális sebesség  195 km/h
 fogy.város/országút/vegyes  6,5 / 4,3/ 5,1 L / 100km
   
 Hossz./szél./mag.  4460/1795/1465 mm
   
   
   

 

 

Mazda 3 Sport

 Mazda 3 Sport

 Mazda 3 Sport

 

 

 

 

 

Ossza meg!

Vissza: Tesztek
címkék:Autó katalógus

Lancia Rallye 037 Stradale 1982.

Ajtók száma:  2
Ülések száma:  2

Hosszúság, szélesség, magasság: 3915, 1850, 1245 mm

Tengelytávolság: 2440 mm

Hasmagasság: 

Saját tömeg: 1170 kg
Hengerelrendezés: 4 henger (soros)

Szelepek száma: 8

Szelepvezérlés típusa: DOHC

Furat/löket: 84 / 90 mm

Sűrítési viszony: 7,5:1

Feltöltés: Abarth kompresszor   
Motorbeépítés:  középen, hátsó tengely előtt keresztben

Tüzelőanyagellátás: 1db duplatorkú Weber karburátor

Sebességfokozatok száma: 5 
 

Hajtás: Hátsókerék

Lökettérfogat (cm3):     1995    
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min):    207,8 (152,9)/ 7000
Nyomaték (Nm / 1 min):     226 / 5000

Gyorsulás 0-100 km/h: 7 mp.

Végsebesség: 220 km/h

Több autó