Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

2024. Június 13. Csütörtök - Antal, Anett

2013.07.30.

Tesztek

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

Forrás: CD

  A Mazda MX-5 világszerte hatalmas rajongó táborral rendelkezik, mert nem igazán van másik olyan autó, melynél a élményszerzés, és a közben elhasznált benzin mennyisége ilyen harmonikus egyensúlyban van. A sok más gyártmányhoz képest minimalista lenyitható tető az eddigi három generáció során kiállta az idők próbáját, és méltatja az egyszerűség nagyszerűségét. Vetélytársak persze folyamatosan támadják az MX-5 pozícióját, most éppen az új Subaru BRZ szeretne elcsábítani a Mazdától érdeklődőket.


  Az új kihívó.

 

 Ráadásul az "egyesítsük erőinket" jelmondat keretében a Subaru mindezt a Toyota-val közösen szeretné kivitelezni a BRZ, GT86 párossal. A számok önmagukért beszélnek a Mazdával összehasonlítva. 200 lóerő szemben a 167-tel, 205 Nm a 2,0 literes Subaru boxerből, 190 Nm nyomaték a 2,0 literes Mazda motorból. Az autók között 50 kilogramm súlykülönbség van, de ez esetben a Mazda javára billen a mérleg karja.

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Lehetne tovább játszani a számok közötti különbséggel, úgy mint, súly / lóerő arány, tárolóhelyek száma, takarékosság stb.. de ezek az autók nem erről, inkább arról szólnak, hogyan érzed magad a kormányuk mögött. Minkét autóval eltöltve néhány napot kialakult bennünk a gondolat, melyik veri a másikat. De mielőtt az ítéletre térnénk érdemes megemlíteni, hogy mindkét típus a kétfős pódiumon foglal helyet, ezért bármelyiket is választjuk, nem veszíthetünk. Az MX-5, és a BRZ nagyszerű autók, hibákkal és erényekkel, de senki nem bírálhatja a vásárlás döntését, hogy miért nem a másikat választottuk.

 

 Második helyezett: Subaru BRZ.

 

Mielőtt azt mondanák, "Ön egy újságíró, és összeesküdött a Subaru BRZ ellen", gondolják át még egyszer! Ez volt az első alkalom, hogy kipróbálhattam a Toyobaru-t, és az ehhez kapcsolódó izgatottság nagyjából azzal ért fel, mint amikor először ülhettem egy Aston Martin V8 Vantage kormánya mögé. Viszont nem tagadom, miután beültem a Subaru-ba, egyfajta hiányérzet uralkodott el rajtam.

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Azonban a negatív dolgokba mélyedés helyett inkább leírom, hogy szerintem hosszú évek óta ez a legjobb autó amivel a Toyota, vagy a Subaru előrukkolt. A BRZ egy igazi skalpvadász. Olyan semlegesen fordul és kanyarodik, mintha a négy kerék a téglalap sarkaiban, a motor pedig középen lenne. Az ülés nagyon szorosan tartja a testünket a magas oldalsó párnázatával, és gyakorlatilag közvetlenül a padlóra van csavarozva. A kormánykerék, a pedálok, és a műszerek mind-mind a még jobb vezethetőséget támogatóan vannak elhelyezve.

Mazda MX-5, és Subaru BRZ. 

 

 A Subaru két literes boxerének négy hengere szép tónusban énekel, ahogy az egymással szemben járó dugattyúpárok dolgoznak. 200 lóerejével, avagy literenként 100-al nem nevezhető gyengének.

 

 A hatsebességes kézi váltó jól kapcsolható, talán csak egy kis visszajelzés érzet hiányzik az adott fokozatba kapcsoláskor. Melléváltani nem igazán lehet. Mindenesetre vannak jobb sebességváltók a "piacon", de nem érheti komolyabb kritika a Subaru egységét.

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Órákat eltöltve fő, és mellék -utakon egyértelműen kijelenthető, hogy valami hiányzott a vezetési élményből. A motor nem reagált annyira zsigerből, mint reméltem, a hihetetlenül direkt kormányzás nem közvetít annyira pontos írányíthatóságot, mint az MX-5, és a felfüggesztés valóban szikla kemény.

 

Első helyezett: Mazda MX-5

 

 Miközben szeretném azt írni, hogy ez egy szoros küzdelem volt, nem volt az. A bajnok könnyedén megtartotta pozícióját, és boldogan állhatotta dobogó legfelső fokára. De mézes-mázos dícséret helyett kezdjük az MX-5 rossz pontjaival, mert nem mentes a hiányosságoktól.

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 A Mazda roadszterét már régóta csak csiszolgatják, és ez visszaköszön a műszerfalon, illetve az információs rendszerén. A gyári sztereó nagyon idejét múlt, nincs bluetooth kapcsolatra lehetőség, de más funkciók is hiányoznak, melyek a Subaru-ban megtalálhatók. Persze elsősorban nem egy autónak kell kommunikációs eszközök terén villognia. A szeteró elintézhető annyival, hogy ez a vezető autója, és hallgassuk a kipufogó zenéjét!

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Ergonómia problémák szintén vannak. Nagynövésű embernek, akinek általában a cipőmérete sem kicsi, további problémák kerülhetnek felszínre. Az MX-5 esetében ez elsősorban arra csúcsosodik ki, hogy milyen közel vannak a pedálok egymáshoz elhelyezve. Jónéhány esetben ráléptem a másik lábfejemre.

 

 Ezeket a hiányosságokat azonban könnyedén feledteti sofőrjével az autó, amikor a vezetés nirvánájába juttatja azt. Az összehasonlításban gyengének tűnő 2,0 soros négyhengeres feledteti éveinek számát, úgy reagál a gázadásra, mint boldog kutya a labdára. A BRZ boxere nem ilyen szívesen pörög, és olyan érzést nyújt, mintha kényszerűség lenne számára a csúcsteljesítménye leadása. Az MX-5 motorja ezzel szemben olyan érzést közvetít, hogy a teljesítmény mindig az adott szituációnak megfelelő, így támogatva a vezetési élmény kialakulását.

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Más bírálati szempontok, mint kanyarodás, sebességváltás, szintén a Mazdát emelik feljebb. Miközben a Subaru semlegesen fordul, a Mazda éppen annyi kúszást-csúszást visz a dologba, hogy az autót uraló hősnek érezhessük magunkat. Nem sokat, de ahhoz elég, hogy emlékeztessen bennünket, autót vezetünk, és nem motorizált gördeszkát. A sebességváltás érzete, pontossága osztályának legjobbja., és bedobja az ászt a körbe a BRZ ellen.

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

 

 Az autó és vezetője között kialakuló magas szintű kommunikáció miatt gyorsabbnak érezzük magunkat. Ettől persze nem biztos, hogy gyorsabbak vagyunk. A Mazda MX-5 által közvetített sebesség, és gyorsaság érzet továbbra is verhetetlen, igazi kihívó nélkül.

 

 Végül pedig ha arról van szó, hogy a közlekedés során melyik autó tűnik gyorsabbnak, szintén az MX-5 a nyerő. A négy nap alatt az MX-5-tel kétszer állítottak meg a rendőrők, míg a BRZ-vel egyszer sem. Ne aggódjanak, egyik esetben sem mértek be sebesség túllépéssel! Összességében tehát a Subaru-nak át kellett adnia az első helyet a Mazdának. 

 

Mazda MX-5, és Subaru BRZ.

Mazda MX-5, és Subaru BRZ. 

 

 

 

 

Ossza meg!

Vissza: Tesztek
címkék:Autó katalógus

Ferrari 288 GTO 1984

Ajtók száma:  2
Ülések száma:  2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4225, 1850, 1150 mm

Tengelytávolság: 2450 mm

Hasmagasság: 120 mm

Saját tömeg: 1160 kg
Hengerelrendezés: 8 henger V alakban 90 fok

Szelepek száma: 32

Furat/löket: 80 / 71 mm

Sűrítési viszony: 7,6:1

Turbófeltöltő: 2 db IHI turbó, 2 db levegő-levegő köztes hűtő   
Motorbeépítés:  középen, hátsó tengely előtt

Benzin befecskendezés

Sebességfokozatok száma: 5 
Lökettérfogat (cm3):     2855     
Szelepvezérlés típusa:   Dohc
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min):     400(294,6)/ 7000
Nyomaték (Nm / 1 min):     496/ 3800

Gyorsulás 0-100 km/h: 4,8

Végsebesség: 305 km/h

Több autó