Mazda Skyactive-D 1,5 motor.

2024. Május 18. Szombat - Erik

2015.04.29.

Koncepció

Mazda Skyactive-D 1,5 motor.

Mazda Skyactive-D 1,5 motor.

  A új Mazda2-ben a Skyactive technológia egy teljesen új 1,5 liter hengerűrtartalmú dízeles erőforrással egészül ki. A motor teljesítménye 77 kW/105 LE, míg maximális nyomatéka 250 Nm 1500-2500 frsz. között. Ez egy kis lökettérfogatú, környezetbarát dízelmotor, amely lényegében a nagyobb, Skyactive-D 2,2 motoron alapul. A motor kompakt kialakítása, a dízelesekhez képest alacsony, mindössze 14,8:1 sűrítési arány több kihívás elé állította a mérnököket. Cikkünkben megtudhatnak jónéhány érdekes részletet a Mazda legkisebb dízeles erőforrásáról, illetve annak segédberendezéseiről.


  Motorblokk

 

Mazda Skyactiv-D 1,5

 

 A kis lökettérfogatú motorok esetében megoldandó probléma, hogy nagyobb a hűtőfolyadék általi hűtési veszteség a hengerek falán. Ennek csökkentésére a Skyactive-D 1,5 motorblokkjának vízköpenyébe be van illesztve egy vízköpeny távtartó. Ez a vízköpeny távtartó műanyagból készült, és a hengerperselyek és a motorblokk közötti teret szűkíti le. Ez lelassítja a hűtőfolyadék áramlását a persely közelében, így csökken az égéstérből a hűtőfolyadékba jutó veszteség. A hűtési veszteség csökkenése javítja az égés stabilitását. A vízköpeny távtartó további előnye, hogy az égéstér közelében a hőmérséklet hideg motorindítás után gyorsan növelhető, így javul az égési stabilitás.

 

 Dugattyúk

 

Mazda Skyactiv-D 1,5

 

  A kis lökettérfogatú motoroknak általában nagyobb a hűtési veszteségük a hengerfalon, mivel a kisebb furatméretnek köszönhetően a tüzelőanyag-levegő keverék közelebb ég az égéstér falához. A Mazda Skyactiv-D 1,5 motor dugattyúi úgy lettek kialakítva, hogy jobb égésteret hozzanak létre, így optimalizált üzemanyag-befecskendezést biztosítanak, hogy a keverék az égéstér falától messzebb égjen el. A dugattyútető egész kerületén található egy váll, amely korlátozza a fecskendezési terület közelében az áramlást, továbbá segíti az égés optimalizálását, és a hűtési veszteség csökkentését.

 

Mazda Skyactiv-D 1,5

 

 

 Vezérmű

 

  A 2,2 D motorhoz hasonló a kisebb motorban is vezérműlánc hajtja a kipufogó vezérműtengelyt, és az fogaskerékkel csatlakozik a szívóoldal bütyköstengelyéhez. A Mazda Skyactiv-D nem használja az IDEVA ( Dupla kipufogószelep-működtető rendszer használatával vezérelt beszívási ütemű EGR) rendszert, mert a hűtési veszteség csökkentése és a sűrítési arány növelése révén nyert további hő biztonságos, stabil égést biztosít. A Skyactiv-D 1,5 dugattyús alkatrészei könnyebbek a Skayctiv-D motorban használtaknál, ezért a főtengely kevesebb rezgést kap, így nincs szükség a kiegyenlítő tengelyre.

 

 Kenés

 

 A Skyactiv-D 1,5 motorban már van motorolajszint érzékelő. Ebben a motorban is kétlépcsős nyomással működik a kenési rendszer. Alacsony nyomású állásban 1,1-1,75 Bar között alakul az olajnyomás (viszkozitás függő), míg magas nyomású állásban kb. 3-4,3 Bar között alakul az olajnyomás. A javasolt motorolajok 5w-30, 0w-30 ACEA C3, és mintegy 5,1 liter szükséges az olajcseréhez.  A Mazda2-esekben már van egy rugalmas olajcsere figyelő funkció.

 

 Hűtőrendszer

 

 A Mazda Skyactiv-D 1,5 hűtőrendszere hagyományos termosztát helyett egy új hűtőfolyadék-szabályzó szeleppel módosítja a hűtőfolyadék áramlását a hűtési körben. Mivel az öngyulladással működő dízeles motorokban fontos a megfelelően magas hőmérséklet, a hűtőfolyadék áramlás szabályzó szeleppel csökkenthetők a hűtési veszteségek. Mindemellett felgyorsítja a motor melegedését, és hatékonyabbá teszi az utastér fűtést hidegindítás után. Egy további elektromos vízszivattyú gondoskodik a hűtőfolyadék keringtetéséről a vízhűtéses töltőlevegő hűtőben.  Ez egy külön hűtőfolyadék kört használ, saját póttartállyal. A töltőlevegő-hűtő vízköre saját tartállyal rendelkezik, amely integrálva van a hűtőbe, de elkülönül a motor-hűtőfolyadék körének hőcserélő részétől.

 

 Turbófeltöltő

 

Mazda Skyactiv-D 1,5

 

A Skyactiv-D 1,5, VGT turbófeltöltőjében a turbina a turbófeltöltők esetében megszokottal ellentétes irányban forog. Ezen a motoron ennek a kialakításnak köszönhetően egyenesebb út jön létre a kipufogó gázoknak, így csökken a nyomásveszteség, és javul a töltési hatékonyság. Egy integrált pozícióérzékelős vákuumos működtetőelem és egy mágnesszelep segítségével vákuum adagolásával állítja a szabályzóegység (PCM) a geometrát. Egy új fordulatszám-érzékelő észleli a turbófeltöltő turbinájának fordulatszámát, így lehetővé teszi a turbófeltöltő optimális kihasználását magas fordulatszám mellett.

 

 Tüzelőanyagrendszer

 

Denso befecskendező.

 

 A Skyactiv-D 1,5 motor Denso közösnyomócsöves rendszere mágnesszelepes típusú befecskendezőket tartalmaz.  Az fűtött házban elhelyezkedő üzemanyag szűrő nem a motortérben, hanem az üzemanyagtartály mellett található.

 

 

 

Kipufogórendszer-EGR

 

Mazda Skyactiv-D 1,5

 

 A kipufogórendszerben az oxidációs katalizátor, és a DPF (koromszűrő) el van különítve. Az oxidációs katalizátor közvetlenül a turbófeltöltőhöz van csatlakoztatva, a DPF pedig az alá van szerelve. A Skyactiv-D 1,5 rendszere egy nagynyomású (HP-EGR), és kisnyomású kipufogógáz visszavezető rendszerrel (LP-EGR) is fel van szerelve. Alacsony motorterhelésnél, és amíg a motor hűtőfolyadék-hőmérséklete, vagy a környezeti hőmérséklet alacsony, a kipufogógáz újrakeringtetését a HP-EGR rendszer végzi, kizárólag a motor melegítésének elősegítésére, és a válaszkészség biztosítására. Közepes motorterhelési tartományban a kipufogógázt az LP-EGR és a HP-EGR rendszer együtt keringeti újra a PCM által küldött órajel alapján. Magas motorterhelési feltételek között a kipufogógáz újrakeringetését egyedül az LP-EGR rendszer szabályozza. Az újrakeringetési arány a növekvő terheléssel folyamatosan csökken, hogy javuljon a beszívott levegő töltési hatékonysága.

 

 

Ossza meg!

Vissza: Koncepció
címkék:Autó katalógus

Mazda3 MPS BL 2009-

Ajtók száma:     5
Ülések száma:     5
Hossz./szél./mag.: 4505/1770/1460 mm

Tengelytávolság: 2640 mm

Hasmagasság: 145 mm

Saját tömeg: 1460 kg

Légellenállási együttható: 0,32 cw

Hengerelrendezés:  soros

Turbófeltöltő.   
Hengerszám:     4
Motorbeépítés:   elöl, keresztben

Nagynyomású, közvetlen benzin befecskendezés.

Sebességfokozatok száma: 6 
Lökettérfogat (cm3):     2261
Furat / löket (mm): 87,5 / 94   
Sűrítési viszony:  9,5:1   
Hengerenkénti szelepszám:     4
Szelepvezérlés típusa:   változtatható Dohc
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min):     260(191)/ 5500
Nyomaték (Nm / 1 min):     380/3000

Gyorsulás 0-100 km/h: 6,1 mp.

Végsebesség: 250 km/h

Több autó