2018. Február 21. Szerda - Eleonóra

2010.02.03.

Mazda hírek

24 órás verseny Mazda RX-8 győzelemmel.

Mazda RX-8 győzelem.

Forrás: Speeds

 Az elmúlt hétvégén rendezték meg 48. alkalommal az észak-amerikai daytona-i 24 órás autóversenyt, mely az idei Rolex Sport Autó versenysorozat egyik állomását képezi. A sorozatban a prototípus és a szériához közeli autók mellett, az úgynevezett GT kategóriában több háromrotoros wankel rendszerű motorral felvértezett Mazda RX-8 is részt vesz.


 24 óra pörgés. 

 A legendás Daytona versenypálya 24 órás versenyekre kijelölt pályavonala komoly kihívás elé állít versenyzőt, autót, csapatot egyaránt. A SpeedSource csapat 70-es rajtszámú Mazda RX-8 GT 20B versenyautóján az idei első teszteken a pilóták komfortját és a kezelhetőséget érintő apróbb módosításokat végeztek. Ezek helyességét igazolta, hogy Sylvain Tremblay a 3. helyre kvalifikálta az autót az edzésen.

Mazda RX-8 GT

 Vesztes pozícióból az élre.

 Az esőben elkezdődött verseny borította a korábban eltervezett stratégiát, és inkább a biztonságos, mint a kiemelkedő köridők elérése volt a cél, az autó épségének megőrzése érdekében. Ez hatásosnak bizonyult, hiszen az autó az élmezőnyben tudott maradni. Mindez egészen addig tartott, míg egy a prototípus kategóriában versenyző autó egy komoly ütközés következtében ki nem "küldte" a boxba a 70-es Castrol Syntec Mazda RX-8 GT-t az éjszaka során. A csapat gyors hibafeltárása és javítási munkája ellenére az elsőhöz képest 6 kör hátránnyal tudott visszaállni az RX-8 a versenybe.

Mazda RX-8 GT

  Ezt követően a "soha nem adjuk fel" jelszó jegyében az RX-8-ban rejlő potenciált maximálisan kihasználva óriási hajtásba kezdtek a versenyzők, és szinte hihetetlen, de a verseny 20. órájában már átvették a vezetést. Ezt követően az első helyet már nem is adták ki a kezükből, három éven belül másodszor megnyerve a versenyt. "Nagyon büszke vagyok a teljes csapatra, a versenyzőkre és a Mazdás barátainkra,"-mondta Sylvain Tremblay. " Ezt a győzelmet az összes Mazda kereskedőnknek, a több mint 9000 Mazda klub versenyzőnek ajánlom, akik mindannyian a Mazda típusok birtoklásának örömét népszerűsítik, ezzel lehetőséget teremtve a versenyzésünkhöz."

 23+1 óra.

 A csapat másik RX-8 versenyautója körrekorddal futotta az edzés leggyorsabb körét, így az első helyről rajtolhatott. Nem titok, hogy az első három autó mind RX-8 volt. Szóval a 69-es  FXDD Mazda RX-8 jó versenyt futott mindaddig, míg a hűtőfolyadék szivárgása beállásra nem kényszerítette a boxba az utolsó órában, és már nem is tudott visszatérni a versenybe.

Mazda RX-8 GT

 Hétvégén a Mazdák uralkodnak. 

 Észak-Amerikában az idei évben teljes versenysorozatot írtak ki az új Mazda3 MPS (Mazdaspeed3) típus részére is, melynek első futamát szintén most tartották. Mindez tovább erősíti a Mazda pozícióját azon a téren, hogy Észak-Amerikában már eddig is a Mazda különböző típusai domináltak a hétvégi különböző versenyeken, legyen az pálya, szlalom, drift stb... 

Mazda3 MPS.

Ossza meg!

Vissza: Mazda hírek
címkék:Autó katalógus

Mazda Furai

Ajtók száma:  2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4563, 1956, 977 mm

Tengelytávolság: 2790
Ülések száma:   2

Háromtárcsás RE20B alapú wankel elvű motor  
Bolygódugattyúk száma: 3
Motorbeépítés:   középen hosszában

Szívómotor

Sebességfokozatok száma: 6 fokozatú félautomata. 
Kamratérfogat (cm3):   3 x 654 = 1962       
Változó hosszúságú szívócső rendszer
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min): 450/9000 
Nyomaték (Nm / 1 min): nincs adat

Gyorsulás 0-100 km/h: <4 mp

Végsebesség: ~290 km/h

Az egyetlen működő példány a TopGear showműsor epizódjának készítése közben 2008-ban kiégett.

Több autó