Mazda MX-5 GT kit.

2023. Január 28. Szombat - Károly,

2013.10.21.

Mazda hírek

Mazda MX-5 GT kit.

Mazda MX-5 GT kit.

Forrás: ab

  Közismert, hogy a Mazda MX-5-nek a világ számos pontján jelentős nagyságú rajongótábora van. A kétüléses roadszter eddigi mindhárom generációja a minimalizmus jegyében fogant, bár a kor szellemének megfelelően ez mást jelent az első NA, illetve jelenlegi NC alvázszám kódú modell esetében. A legtöbb tulajdonos szerint a teljesítmény éppen megfelelő, és nem is kell több egy jó autózáshoz, de azért szinte mindenkiben ott bujkál a kisördög, mit tudna ez az autó még erősebb motorral. A számos utólag elérhető tuning lehetőség mellett fehér hollónak számít az utólag megvásárolható gyári erősítő kúra. Valami ilyesmiről tudunk most beszámolni.


 Egyedit a gyártól. 

 

 Új modellnek nem neveznénk, mert tulajdonképpen egy alkatrész készletről van szó, melyet bárki megvásárolhat egy NC alvázszámkódos (harmadik generáció) Mazda MX-5 gépkocsival. A Goodwoodi Sebesség Fesztiválon nagy sikert aratott a Mazda MX-5 GT prototípus, mely ötletet adott, egy a nagyközönség számára is elérhető tuning kit összeállításához.

Mazda MX-5 GT kit.

 

 A készlet a Jota Sport csapattól származik - ők azok akik az angol versenysorozat MX-5 autóit is készítik -, de a Mazda jóváhagyását  élvezi, azaz gyári alkatrésznek minősül. A 2,0 liter hengerűrtartalmú motorhoz (157 LE) kifejlesztett tuning állítólag 46 lóerős teljesítmény növekedést okoz (203 LE), melyet a vezérlőegység programozásával, és más kipufogó rendszer alkalmazásával sikerült elérni. (Kétkedésre ad okot, hogy egy szívómotor esetében ezzel a két módosítással ilyen mértékű teljesítmény növekedést lehet elérni. Talán a maximális fordulatszámot is jócskán megemelték?)

 

Mazda MX-5 GT kit.

 

 A Jota készlete a felfüggesztést sem hagyja érintetlenül, hogy még feszesebb legyen az MX-5 viselkedése, de az érintett alkatrészekről nem kaptunk részletesebb tájékoztatást, mint ahogy arról sem, hogy a tanulmány Recaro sportülései benne lesznek-e a szettben? Az előzetes várakozások alapján egy Mazda MX-5 GT ára valamivel 30000 angol font alatt marad, melynek kb. kétharmadát teszi ki a donor autó MX-5 2,0i, a maradék pedig a tuning készlet ára. Egyelőre nincs hír arról sem, hogy utólagos beszereléshez a Mazda ( vagy a Jota Sport) elérhetővé teszi-e a készletet az MX-5 tulajdonosok számára, vagy kizárólag egy új autó vásárlásával lehet hozzájutni.

Ossza meg!

Vissza: Mazda hírek
címkék:Autó katalógus

Aston Martin DB7 1993

Ajtók száma:  2
Ülések száma:  2+2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4631, 1820, 1238 mm

Tengelytávolság: 2591 mm

Hasmagasság:  152 mm

Légellenállási együttható: 0,31 cw

Saját tömeg: 1650 kg
Hengerelrendezés: 6 henger, soros

Szelepek száma: 24

Furat/löket: 91 / 83 mm

Sűrítési viszony: 8,3:1

Feltöltő: Eaton M90 kompresszor    
Motorbeépítés:  elöl, hosszában

Benzin befecskendezés

Sebességfokozatok száma: 5 
Lökettérfogat (cm3):     3239    
Szelepvezérlés típusa:   Dohc
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min):     339,7(249,8)/ 5500
Nyomaték (Nm / 1 min):     488/ 3000

Gyorsulás 0-100 km/h: 5,9

Végsebesség: 253 km/h

Több autó