2023. Január 28. Szombat - Károly,

2005.10.07.

Koncepció

Új MPV, MAZDA5 wankel, MZR 2.3 DISI

Új MPV, MAZDA5 wankel, MZR 2.3 DISI

Több újdonsággal is jelentkezik a Mazda az idei 39. tokió-i Nemzetközi Autókiállításon. A koncepció rovatunkban található SENKU mellett, október 19 és november 6 között bemutatásra kerül a vadonatúj MPV, a Mazda5 wankel hybrid motorral hajtott, zoom-zoom élményeket nyújtó és mindemellett rendkívül környezetkímélő változata.A két új autó mellett számos technológiai újdonsággal is jelentkezik a cég.


Természetesen most már Japánban is bemutatásra kerül a CX-7 alapjait képező MX-Crossport koncepcióautó és lassan a nagyközönség számára is elérhető a hidrogén-hibrid RX-8, de térjünk rá az új MPV-re. Az új MPV- ami először Japánban lesz elérhető - tovább javítja elődje felhasználóbarát tulajdonságait. Kimutatkozik rajta a Mazda DNA tervezési rendszere a nyugalmat árasztó belső térben, a stílusos és kifinomult külsőben, illetve a vezetési élményben, amely pedig nem feltétlenül jellemző a buszlimuzinok kategóriájában. Az autó minőséget sugároz amitől azt öröm birtokolni. Kifejezi tulajdonosának jó ízlését és pozitív, dinamikus életfelfogását. A Mazda következő generációs buszlimuzin látomása a kategóriára jellemző praktikusság mellett, atlétikus vonalakat és tágas, magas minőségi színvonalat képviselő belteret nyújt. A közvetlen befecskendezéses MZR 2.3 DISI Turbo (M6 MPS) erőforrás  a 6 sebességes automatikus váltóval alacsony fogyasztás mellett, környezetbarát és a kategóriára kevéssé jellemző dinamikus haladást garantál. Az újonnan kifejlesztett merev karosszéria kiváló kezelhetőséget, és komfortot nyújt.

A Mazda5 Hydrogen RE Hybrid koncepciót egy hidrogénnel és benzinnel is üzemelő wankelmotor hajtja tandemben egy elektromos motorral. A motor elől keresztben van elhelyezve az elsőkerékhajtású autóban. A nagyfeszültségű akkumulátor a második üléssor alatt kapott helyet, míg a hidrogéntank a harmadik üléssor mellett. Ezzel a hatékony felépítéssel a Wankel Hydrogén RE bázisú hibrid rendszer a magasfokú környezetbarátság mellett, kiváló vezetési tulajdoságokhoz segíti a tágas és komfortos belterű Mazda5-öt.

Technikai újdonságok a Mazda standon:

MZR 2.3 DISI turbo
A közvetlen befecskendezésnek és a turbófeltöltőnek köszönhetően, ez a motor – a viszonylag kis hengerűrtartalma ellenére – nagy és egyenletes nyomatékleadást és kiváló teljesítményt produkál akár 3,5 - 4 literes V6-os erőforrásokhoz viszonyítva is,  elsőrangú üzemanyag takarékosság és környezetkímélés mellett. Ez az egyetlen Japánban gyártott turbós motor, amely megfelel az SU-LEV szabványoknak. A nagyteljesítményű, környezetbarát erőforrás a Mazda6 MPS-ben is megtalálható és más sportosra hangolt járműveket is hajt, köztük a megújult Mazda MPV egyik változatát is.

Smart Idling Stop System
Az okos alapjárati leállító-indító rendszer a gyorsabb, csendesebb és még megbízhatóbb újraindítás érdekében mellőzi az elektromos indítómotor használatát. A rendszer a motor leállásakor a dugattyúk helyzetét pontosan regisztrálja. Kis mennyiségű üzemanyag befecskendezésével a motort fordított irányban elkezdi forgatni. Ezután a rendszer begyújtja a hengerben lévő üzemanyagot, amelyet a motor fordított irányú forgása miatt elkezdett összesűríteni, ezáltal beindul a motor. 

 

Integrált járműdinamikai irányító rendszer
A számítógép felügyeli a gázpedáltól, a kormánykeréktől és a fékpedáltól fogadott bemenő jeleket, amelyeket arra használ fel, hogy meghatározza a vezető szándékait. Ezeket utána összeveti a szenzorok által rögzített adatokkal, hogy megállapítsa, a jármű aktuális viselkedése mennyiben különbözik attól, amit a vezető szándékozik tenni. Amikor az eredmények a megcsúszás veszélyét jelzik, a számítógép átveszi a fékek és a motor irányítását, és hatékonyan ellenkormányoz az elektromos szervokormány segítségével.

Oldalütközés-védelem kommunikációs rendszer
A kereszteződésekben, ahol a vezető és a fedélzeti szenzorok nem látják vagy érzékelik a közeledő járműveket, amelyeket a jobbra kanyarodó vagy oldalról érkező járművek takarnak el, az oldalütközés-védelem kommunikációs rendszer adatokat cserél a közeledő járművekkel, a kijelző és hangjelzések használatával figyelmeztetve a vezetőt jelenlétükre, így segítve az oldalütközés elkerülését.

Adaptív fényszórók
Az adaptív világító-rendszer automatikusan irányítja a jármű tompított világítását a kormányzás szögének és a jármű sebességének megfelelően, megvilágítva az utat a kanyarban, vagy egy kereszteződésben, ezáltal lehetővé téve a biztonságosabb éjszakai vezetést. Ennek a fejlett aktív biztonsági technológiának a piaci bevezetésére az új Mazda MPV-ben kerül sor.

 

Ossza meg!

Vissza: Koncepció
címkék:Autó katalógus

Lamborghini Murcielago LP670-4 Superveloce 2009

Ajtók száma:  2
Ülések száma:  2+2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4705, 2058, 1135 mm

Tengelytávolság: 2665 mm

Hasmagasság:       mm

Légellenállási együttható:

Saját tömeg: 1565 kg
Hengerelrendezés:12 henger, 60 fokos V alakban.

Szelepek száma: 48

Furat/löket: 88 / 89 mm

Sűrítési viszony: 11,0:1   
Motorbeépítés:  Hátsó tengely előtt hosszában, középen

Benzin befecskendezés

Sebességfokozatok száma: 6 automata 

Négykerék-hajtás
Lökettérfogat (cm3):  6496    
Szelepvezérlés típusa:   Dohc
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min):   670,2 (492,9)/ 8000
Nyomaték (Nm / 1 min):     660/ 6500

Gyorsulás 0-100 km/h: 3,3

Végsebesség: 337 km/h

Összesen 350 darab készült.

Több autó