10 gyakori hiba, melyeket kertészként lekövethetünk - így kerüld el őket

hirdetes

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

TK

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 gyakori hiba, amelyet kertészként elkövethetünk – és, hogy hogyan kerüljük el őket.

Kertészkedés

1.    Nedves talaj munkálása


Mindannyian alig várjuk, hogy újra a kertben lehessünk egy hosszú, hideg tél után, de érdemes odafigyelni az időjárásra. A olvadás és a tavaszi esőzések átnedvesíthetik a talajt, a nedves talaj pedig nem csak nehezen munkálható, de össze is tömörülhet a vizes részecskék miatt, így kevés hely marad a víz és levegő helyes áramlásának. Ez visszafoghatja a gyökérnövekedést, és a tömör föld nehezebben is szárad. Ásás vagy bármilyen talajművelés előtt várd meg, amíg kiszárad a föld legalább egy kicsit.


2.    Helytelen ültetés


Emlékszem, egyszer egy kertész barátom kijelentett: „A kertészkedés egyszerű; egy dologra emlékezz: zöld oldalával felfelé!”. Ez persze túlzott leegyszerűsítés, de annyiban igaza van, hogy nem kell rakétatudományként gondolni rá. Az ültetéssel az lehet probléma, ha túl mélyre vagy túl sekélyre ültetjük növényeinket. A legjobb eredmény elérése érdekében ültessük úgy, ahogy óvodában gyakoroltatták velünk egy kis edényben, vagyis egy kicsit magasabbra, hogy elférjen alatta elegendő föld is. A legrosszabb lehetőség, ha túl mélyre ültetsz.

hirdetes

Te is szeretnéd folytatni a kertészkedést a hideg időszak beköszönte ellenére is? Akkor mostani galériánkból tekintsd meg, milyen zöldségekkel érdemes még foglalkoznod kertedben.


3.    Talajtakaró


hirdetes
A talajtakaróval kapcsolatban sok kertész azt gondolja, hogy a kevés jó, a sok még jobb. Aztán a hab a tortán, amikor a takarót a növényi szár köré halmozzák. Legfeljebb 5 centiméter talajtakarót használj, és esténként terítsd szét a növény körül úgy, hogy a szár mellett pár centiméter rés maradjon. Ezt nevezik fánk-formának is, szemben a szár körül felhalmozott vulkán-formával, ami rothadást és kártevő-problémákat okozhat. Figyeljünk arra is, hogy a megfelelő takarót használjuk: kő vagy kavics a pozsgás és kaktuszok köré; faforgács, aprított levelek vagy komposzt a legtöbb más növény köré.


4.    A gyökerek akadályozása


Sok növény túl sokáig csücsül ugyanabban a konténerben vagy edényben. Ennek eredményeként a gyökerek elkezdenek spirálisan körbefutni az edény belsejében. Így könnyen kiemelhetőek onnan átültetéskor, de ez okozhatja a növény pusztulását is, ha nem szabadítjuk fel időben a gyökereit. Az egynyári növényeknél finoman szétválaszthatóak a gyökérgolyók, azonban nagyobb évelők, cserjék vagy fák esetén szükség lehet késre vagy metszőollóra a gyökerek átvágásához. Vágj körülbelül 1 centiméter mély nyílásokat a gyökérgolyó négy egyenlő távolságra lévő oldalára, majd az ültetés előtt farag egy X-alakú formát az aljára. Ez megakadályozza a gyökerek körkörös növekedését, és arra ösztönzi őket, hogy kifelé vándoroljanak tápanyagot gyűjteni, valamint rögzítsék a növényt.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel, mire érdemes még odafigyelned, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

10 + 1 alacsony igényű virág, amit szinte lehetetlen megölni

Akár új Neked a kertészkedés, akár csak meg akarod magadat kímélni a stressztől, ezek az alkalmazkodó virágok különösebb törődés nélkül varázsolják el a tájat.

További cikkek ebben a témában


glikozidok

az élővilágban, főként a növényekben igen elterjedt vegyületek. Főleg monoszacharidok v.... Tovább

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet