Shiitake gomba termesztése házilag

hirdetes

A világ legjobbja – Így termessz házilag shiitake gombát!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Házilag is termeszthetünk shiitake gombát

3. Készítsd elő a szükséges eszközöket

Első körben tehát – mint említettük – nem érdemes befektetni drága oltószerszámokba, kivéve persze, ha biztos vagy benne, hogy nagy mennyiségű gombát szeretnél „ültetni” és termelni. Kezdésnek bőven elegendő lesz a fadugós megoldás, amihez csupán néhány eszközre lesz szükséged: egy fúróra (a dugónak megfelelő vastagságú fúrószárral), némi ragasztószalagra, egy kalapácsra, élelmiszer-tisztaságú parafin viaszra, illetve valamire, amivel felforralod és felkened azt.

A ragasztószalagra azért lesz szükséged, hogy megjelöld a fúrószáron, hogy meddig kell befúrnod a rönkökbe, hogy beférjenek a dugók, a viaszra pedig azért, hogy leszigeteld a dugók körüli részt, lelassítva ezzel a rönkök kiszáradását. A viaszozás csak akkor fontos, ha nem tudsz folyamatosan magas páratartalmat biztosítani a rönkök számára. 

hirdetes

4. Jöhet a fúrás

Megvannak tehát a rönkök, a fúró, méretre beragasztott, megfelelő vastagságú fúrószár, és minden egyéb dolog, amit az előbb felsoroltunk. Kezdődhet a fúrás. A legjobb eredmények érdekében egy rombuszmintát érdemes követni. Az első fúrást végezd el néhány centivel a farönk egyik végétől, majd haladj egyenesen lefelé, és 10 centinként fúrj még egy lyukat. Ügyelj rá, hogy az utolsó lyuk legfeljebb néhány centivel a rönk másik végétől legyen. Azért fontos, hogy ne fúrj túl közel a rönkök végéhez, mert ezek a részek száradnak ki a leghamarabb (hiszen a vágásnál nem védi őket a kéreg). Ezzel kész az első oszlopod.

hirdetes

A második oszlopot durván 10 centivel arrébb kezdd el, és 5 centivel lejjebb az előző első fúráshoz képest. Ez után ugyan úgy 10 centinként haladj lejjebb. A harmadik sor megint feljebb kezdődjön, ahol az első is, és így felváltva haladj tovább, amíg végig nem érsz a rönkön. Nem érdemes több lyukat fúrni egy rönkbe, mint ahány dugót bele szeretnél helyezni, hiszen a be nem tömött lyukak csak felgyorsítják a rönk kiszáradását. Ez lesz az egész folyamat legidőigényesebb, és legfárasztóbb része, de ha kész vagy vele, akkor túl vagy a nehezén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

További cikkek ebben a témában


NK Rocky (NX 90036)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotil antociánossága közepesnél erõsebb. Széles... Tovább

magfejtő gépek

az olyan cséplőszerkezetek összefoglaló neve, amelyek bizonyos hüvelyes és gumós növények... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Zöldség