2018. December 19. Szerda - Viola

Új Mazda DPF rendszer.

Mazda DPF

Forrás: Mazda

 Mint arról már korábban híreinkben beszámoltunk, hamarosan bevezetésre kerül a Mazda új 2,2 liter hengerűrtartalmú öngyulladásos, azaz dízel erőforrása. Az új motorral egy időben annak dízel részecskeszűrő rendszere, vagyis a DPF is megújul. 


 Világújdonság.

 Az új 2,2 literes dízel erőforrásokban a nagyobb hengerűrtartalom ellenére, a továbbfejlesztett befecskendezők és a csökkentett kompresszió tovább Mazda CD 2,2.javítják az üzemanyag felhasználási mutatókat. Ezzel együtt világújdonságként számító katalizációs folyamatokat is hasznosító, új DPF rendszer segíti a koromrészecskék eltávolítását a kipufogógázokból. Az új rendszerrel a DPF szűri kiégetése mintegy 60%-kal gyorsabban megy végbe a jelenleg használt megoldáshoz képest. Részben ennek köszönhetően az új MZR-CD 2,2 erőforrás teljesíti az EURO5 károsanyag kibocsájtási szabvány előírásait. Az új motor egyébként a merevebb öntvénynek és a két kiegyensúlyozó tengelynek köszönhetően lényegesen kevesebb rezgéssel működik.

A hangsúly a pórusokon.

Az új "tiszta dízel" Mazda erőforrásnak egy rendkívül magas hőmérsékletnek is ellenálló részecskeszűrője van (DPF), melyben már egy új fejlesztésű katalizátor optimalizálja az összegyűlt koromrészecskék elégetési folyamatát. Ez a katalizátor, a világ első ilyen jellegű aktivációs folyamatával működik. A precízebb motor vezérléssel kiegészítve az új rendszer a felére csökkenti a DPF szűrő kiégetési igényét, és a kiégetések időigénye is mintegy harmadára csökken a "hagyományos" rendszerekkel szemben.

 A DPF katalizátora a kipufogógázban megtalálható oxigént hasznosítja a szilárd részecskék kiégetésekor. Az elégetés kivitelezéséhez meg kell növelni a kipufogógáz hőmérsékletét , amely többlet üzemanyagot igényel, rontva a takarékossági mutatókat.

 A Mazda egyedülálló katalizátorában használt kerámia bázisú anyag molekuláris szerkezete lehetővé teszi az itt tárolt oxigén könnyű mozgását. Ez az extra oxigén mennyiség pedig lehetővé teszi a kiégetések hatékonyabb kivitelezését, amely a DPF regeneráció időszükségletét csökkenti.

Balról a jelenlegi, jobbról az új "pórusos" kerámia látható.

Balról a jelenlegi, jobbról az új, oxigén áteresztő pórusokkal rendelkező kerámia.

 Így pedig ez az új katalizációs eljárás csökkenti a korom kiégetéséhez szükséges többlet üzemanyag befecskedezést. Ez javítja az üzemanyagfogyasztási adatokat, illetve tisztábbá teszi a kipufogógázokat, redukálja a szén-dioxid kibocsájtást.

Ossza meg!

Vissza: Mazda hírek
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni

Autó katalógus

Mazda RX-8 2002-2012.

Ajtók száma:  2+2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4430/1770/1340 mm

Tengelytávolság: 2700 mm
Ülések száma:   4
Hengerelrendezés: 

Kéttárcsás wankel elvű motor  
Bolygódugattyúk száma: 2
Motorbeépítés:   elöl, hosszában

Szívómotor, szekvencionális befecskendezés

Sebességfokozatok száma: 5, vagy 6 kézi 
Kamratérfogat (cm3):   2 x 654 = 1308   
Sűrítési viszony: 10,0:1    
Változó hosszúságú szívócső rendszer
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min): 192 (141)/7000, illetve 231 (170)/8200 
Nyomaték (Nm / 1 min): 220/5000, illetve 211/5500

Gyorsulás 0-100 km/h: 7,2 és 6,4 mp.

Végsebesség: ~223, és ~235 km/h

Több autó