2018. Július 19. Csütörtök - Emília

2012.02.20.

Mazda hírek

Városi okos fék, először a CX-5-ben.

Mazda CX-5 okos fék.

Forrás: Mazda

A Mazda SCBS-nek nevezte el újonnan kifejlesztett, és a Mazda CX-5 terepjáró szabadidő autóban debütáló fékrendszerét, mely az angol Okos Városi Fék Támogatás rövidítése. Az új fékezési rendszer segít elkerülni az ütközéseket, amikor a városi forgalomban lassú sebességgel közlekedünk.


Vége a városi koccanásoknak?

A 4-30 km/h sebesség között működő SCBS fékrendszer lézeres szenzorok segítségével felismeri az autó előtti járművet, vagy más nagyobb tárgyat, és mintegy előkészíti az autót a gyorsabban végrehajtható fékezésre a fékmunkahengerek gyakorolt nyomással. Ha a vezető ezek után sem tesz semmit az ütközés elkerülése érdekében - tehát például nem lép a fékpedálra -, akkor az SCBS rendszer automatikusan működésbe hozza a fékeket, illetve ugyanabban a pillanatban csökkenti a motor teljesítményét. Ebben a formában pedig segíti a baleset elkerülését, de legalábbis csökkenti a sérülés mértékét, a városokban oly gyakori ilyen jellegű esetekben.

Mazda CX-5 SCBS.

Az SCBS rendszer szintén tartalmaz egy Gyorsulás Kontroll nevű egységet is az automata váltós modellekben, mely megakadályozza a véletlenül előidézett gázpedálra taposás ( a fék helyett) következményeit. Az SCBS a Mazda CX-5 terepjáró szabadidőautóban jelenik meg először, de hamarosan a többi Mazda típusban is megtalálható lesz. Ha minden autóban lenne ilyen rendszer, akkor igen a válasz a címbeli kérdésre.

Mazda CX-5 SCBS. 

 

Ossza meg!

Vissza: Mazda hírek
címkék:Autó katalógus

Mazda Furai

Ajtók száma:  2

Hosszúság, szélesség, magasság: 4563, 1956, 977 mm

Tengelytávolság: 2790
Ülések száma:   2

Háromtárcsás RE20B alapú wankel elvű motor  
Bolygódugattyúk száma: 3
Motorbeépítés:   középen hosszában

Szívómotor

Sebességfokozatok száma: 6 fokozatú félautomata. 
Kamratérfogat (cm3):   3 x 654 = 1962       
Változó hosszúságú szívócső rendszer
Teljesítmény (LE (kW) / 1 min): 450/9000 
Nyomaték (Nm / 1 min): nincs adat

Gyorsulás 0-100 km/h: <4 mp

Végsebesség: ~290 km/h

Az egyetlen működő példány a TopGear showműsor epizódjának készítése közben 2008-ban kiégett.

Több autó