Ne tedd hűtőbe a paradicsomot

hirdetes

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az emberek többsége abban a tévhitben él, hogy a zöldségeknek a hűtőben van a helyük. Ez viszont egyáltalán nem így van, tartsatok velem, és tudjátok meg, miért nem szabad például a paradicsomot a hűtőbe tenni! 

A paradicsomot ne tedd a hűtőbe

Mi adja a paradicsom isteni ízét?

Többek között cukrok, illóolajok, valamint savak kombinációja felelős a paradicsom ízéért, mégpedig aminosavak és észterek formájában. A legjobb, legízletesebb paradicsomban mind a cukrok, mind pedig a savak nagy koncentrációban vannak jelen. A paradicsom esetében a 4-5 közötti pH-érték mondható jónak, de hozzáteszem, hogy minél alacsonyabb a szám, annál savanyúbb, kesernyésebb az íze. 

Kutatás a paradicsom hűtőben való tárolásáról

Már korábban is voltak kutatások, amelyek kimutatták, hogy az illóolajok aránya csökken a hűtés hatására, most pedig jött még egy kutatócsoport, amelynek tagjai még jobban utánajártak ennek a jelenségnek – azt kezdték el vizsgálni tüzetesen, hogy mi történik a paradicsommal molekuláris szinten, ha hűtőbe tesszük. Átlagosan 5 Celsius fokon tárolták a mintaként használt paradicsomokat nyolc napon keresztül, majd megvizsgálták 25 879 génjük változásait. Ez alapján pedig pontosan le tudták írni, hogyan hat a hűtő hőmérséklete a zöldség ízére. 

hirdetes

Miért nem szabad hűtőbe tenni a paradicsomot?

A tanulmányban azt találhatjuk meg, hogy a gének lelassulása 12 különböző illóolaj termelését is visszafogja, vagyis számokban is ki lehet mutatni az ízváltozás folyamatát. Azonban a számok még nem voltak elegendők, ezért megkínáltak 76 tesztalanyt a korábban hűtött, valamint a szüret óta természetes hőmérséklet tárolt paradicsommal – minden esetben az utóbbi került ki győztesnek, azt tartották ízletesebbnek, finomabbnak. Az sem segített, hogy a korábban hűtött paradicsomot később normál hőmérsékletű helyre tették, ugyanis a gének termelékenysége ekkor már nem tért vissza a korábbi szintre. 

hirdetes

Sose tegyük hűtőbe a paradicsomot?

Azt is megállapították, hogy egy viszonylag rövid ideig tartó hűtés még nem fogja jelentősen rontani az illóolajok termelését, a kutatók arra jutottak, hogy a kritikus határ három nap, de ez is csak frissen vásárolt/szedett paradicsomok esetében érvényes, amiről tudjuk, hogy korábban nem volt hűtőben. A hűtés egyébként a cukorszintet nem befolyásolja, tehát a feldolgozott paradicsomok, mint mondjuk a paradicsompüré, vagy ketchup, nem szenvednek romlást a hűtőben való tartástól. Ezzel viszont még nem ért véget a cikkem, a következő oldalon további kilenc terméket mutatok nektek, amit nem szabad a hűtőben tartani, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-08-06

Tudj meg Te is mindent a zeller megfelelő ültetéséről, gondozásáról

Mostani cikkünkben eláruljuk, mire érdemes odafigyelned mind ültetése, mind gondozása kapcsán, hogy ne csak a zöldje, de gumója is megfelelő legyen növényednek.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-11-01

Íme, a 10 legjobb télen is termeszthető zöldség

Gyakran a kertészek úgy gondolják, a kertészkedés egy nyári tevékenység. De létezik sok olyan szezonális zöldség, amik hidegben csíráznak és fejlődnek rendesen.

2018-06-05

Miért és hogyan készíts komposzt teát

A komposzt tea nagyon sokat segíthet abban, hogy növényeid szebbek és egészségesebbek legyenek. De miért olyan hasznos a komposzt tea, hogyan készítheted el?

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, most mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is ezeket a csokoládé illatú növényeket, és termesszétek őket sikeresen a kertetekben!

További cikkek ebben a témában


hajtás

1. (bot.) A csíranövény rügyecskéjéből fejlődő, a magasabb rendű növényeknek a... Tovább

keresztezés (hibridizáció)

az eukarióta szervezetek körében az eltérő öröklődő tulajdonságokkal rendelkező egyedek... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány Zöldség