Lehetséges lenne egy-két növént ősszel is metszeni? Most kiderül!

hirdetes

Vannak olyan növények melyeket mégis érdemes szezon végén metszeni?

TK

A növények metszésének kérdése szinte mindig aktuális – akadnak ugyanis olyan növények, melyeket évente többször kell megmetszeni, ezek pedig különböző hónapokhoz köthetőek. Alábbi cikkünkben kifejtjük, melyek a leggyakrabban ismételt kérdések az őszi metszéssel kapcsolatban.

Metszés

Úgy érzed, hogy kertedben van egy-két egzotikusabb gyümölcs, mint példának okáért a kivi, fügebokor vagy éppen datolyaszilva mely a nyár folyamán túlságosan megnőtt és alakítani szeretnél formájukon? Lehetséges-e ezeknek a növényeknek a metszése a nyár végéhez közeledve?


Vissza lehet vágni ilyenkor az egzotikus gyümölcsöket?


Gyakori kérdésnek számít a kertészek körében, hogy lehetséges-e az egzotikusabb gyümölcsök ágainak ritkítása, visszametszése az őszhöz közeledve – erre pedig a válasz egy határozott nem!


Ennek oka, hogy abban az esetben, ha ekkor van ritkítva a füge, vagy éppen visszavágva a kivi, akkor a lombvesztés nagy eséllyel azt fogja majd eredményezni növényeinknél, hogy azok elkezdenek majd újrahajtani, ami a tél előtti időszakban egyáltalán nem jó. Ekkor az új hajtások egyáltalán nem fognak megerősödni, sokkal érzékenyebbek lesznek a fagyra – gátolja a növénynek a télre való felkészülését.

hirdetes


Ekkor a növénynek megfelelő mennyiségű tápanyagot kell elraktároznia a következő évre nézve, az ágak elvesztése viszont ezt a folyamatot is gyengíteni fogja.


Az olyan növényeinknél, melyek kevésbé télállóak fokozottan oda kell figyelni a metszésre – fontos ugyanis, hogy minél jobban beérjenek azok ágai, befásodjanak a télre, szöveteik megfelelően tömörek legyenek. Amennyiben későn történik meg a metszés, az ezeknek a folyamatoknak pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni. Ekkor már az öntözésüket is fokozatosan el kell hagyni, így is segítve azt, hogy a növény megfelelően ráhangolódjon nyugalmi állapotára. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem kell majd locsolni – csupán az időjárási viszonyok és a talajállapot függvényében mérsékelni kell azt.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-10-04

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban képesek megfelelően fejlődni.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-10-04

Így szaporítsd Te is cserepes bazsalikomod, hogy sose szenvedj belőle hiányt

A bazsalikom rendkívül kedvelt fűszernövény, előszeretettel használják nem csak ételek ízesítésére, de teaként is - így nem fogsz belőle soha hiányt szenvedni!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


Esküvő helyszín budapest

Esküvő helyszín budapest. Ha rátalál az igaz szerelem az emberre, teljesen magától... Tovább

Szóródás (diszperzió)

Az a jelenség, hogy a valamilyen módon összetartozó adatok a sorozat egészére jellemző... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet